Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Drogistické zboží

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Autorem je Michal Soukup (migon@atlas.cz)
Referát/slohovou práci je možno uveřejnit pouze na stránkách www.maturita.cz jehož provozovatelé mají výhradní právo na distribuci na internetu.
Jakékoliv jiné využití kromě odevzdání ve škole či použití jako podkladů pro jiné práce bude bráno jako porušení autorských práv, které se na toto dílo vážou.
Tato práce byla hodnocena známkou 1. :-) .
PS: kontrolujte po mě pravopisné chyby jsem na CJ prase.

Drogistické zboží


Prací a mycí prostředky, voňavkářské a kosmetické zboží, nátěrové hmoty tvoří většinu drogistického zboží.

Mycí a prací prostředky

Se používají k odstraňování nečistot z textilií, pokožky a dalších materiálů a látek.

Mycí a prací prostředky mají účinnost podle stavby detergentů.
Detergenty jsou tvořeny skupinou látek lnoucím k vodě a skupinou látek vodu odpuzujících, která se váže na mastnou špínu. Základem detergentů jsou povrchově aktivní látky - tenzidy. Tenzidy snižují povrchové napětí, pronikají do mezer mezi vlákny i do samotné špíny a porušují vazbu nečistoty s vláknem nebo jinou látkou (kov, umělé hmoty apod.). Pomocí mechanického účinku (pračky, aj.) přechází špína do pracího roztoku. Částice špíny jsou v roztoku kryty ochrannými koloidy, které zabraňují zpětnému usazování nečistot na pranou látku. Nejpoužívanější tenzidy jsou mýdla a saponáty.
Mýdlo
Mýdlo patří ke klasickým mycím prostředkům a je stále v osobní hygieně nenahraditelné. Podstatu mýdla tvoří směs alkalických solí vyšších mastných kyselin. Princip jeho výroby spočívá ve zmýdelňování tuků. Suroviny se vaří, po skončení procesu se přidáním chloridu sodného vyloučí jádrové mýdlo. Mýdlo se zchladí, suší a změklé je dopravováno do automatických razicích strojů, které je upravují do obchodního tvaru.
K výrobě se používají tuky a oleje živočišného a rostlinného původu dále pak syntetické mastné kyseliny a některé druhy zmýdelnitelných pryskyřic (kalafuna). Z pomocných surovin se používají rozpouštědla (terpentýn, hexalin) a plnidla (vodní sklo).
Toaletní mýdlo se vyrábí z jádrového mýdla, které se po vysušení mísí s barvivem a dalšími surovinami (parfémy, plnidla a další kosmetické přísady). Po dokonalém promíchání se hmota tvaruje na tyče, které se rozřezávají a v menších kusech se na lisech razí do typických obchodních tvarů.
Mýdla se vyznačují vysokou smáčivostí a velmi dobře brání návratu špíny na očištěné vlákno. Jsou vhodná pro praní bavlny a buničitých vláken, méně korodují kovová zařízení pracích strojů.
Nevýhodou je nestálost proti kyselinám a solím, alkalická reakce a srážlivost působením tvrdé vody. V měkké vodě získává mýdlo velice dobré prací vlastnosti.





Jádrová mýdla jsou tvrdá sodná mýdla obsahující 68 až 72 % zmýdelněných mastných kyselin. Mají výbornou prací schopnost a vysokou pěnivost. Žádaná jsou bílá jádrová mýdla. Na trhu jsou pod obchodními názvy Jelen 68 %, Titan 72 %, Hellada 69 %. Používají se na praní jemného a barevného prádla. Jsou cenově nejdostupnější, minimálně zatěžují odpadní vody a jsou ekologicky nezávadné.

Toaletní mýdla jsou tvrdá sodná mýdla vyráběná z kvalitních surovin. Mají 78 až 80 % zmýdelněných mastných kyselin. Obsahují speciální přísady (lanolin, rostlinné extrakty, dezinfekční a dezodorační látky, barviva) a vonné látky. Vyrábějí se a prodávají ve třech druzích, a to jako mýdla:

¨ Luxusní - mají zvýšený obsah vonných látek, speciální přísady, jsou barevná a vyznačují se vysokou úrovní povrchové úpravy (např. Soté Mink);

¨ Výběrová - vyrábějí se v pastelových barvách, obsahují kvalitní vonnou složku a speciální přísady (např. Domino, Evona, Růže, Frézie);

¨ 1.jakosti - mají nižší obsah vonné složky (např. Šeřík, Jaro); patří sem dětská mýdla vhodná pro citlivější pokožku, protože mají snížený obsah alkálií a přísadu lanolínu.
Medicinální mýdla obsahují speciální přísady a používají se k léčení některých kožních onemocnění. Prodávají se medicinální mýdla boraxová, sírová, síro-dehtová, dehtová. Zvláštními mýdly jsou mýdla anti-alergická, která jsou vhodná pro osoby kožními ekzémy a podobnými potížemi jsou prosté chemických látek, které by mohly způsobovat podráždění pokožky.
Mazlavá mýdla jsou nevysolená draselná mýdla polotuhá, nahnědlá, rychle rozpustná. Používají se k mytí podlah, schodů, hygienických zařízení a k odstraňování hrubých nečistot.
Mýdlové vločky se vyrábějí ze suroviny pro toaletní mýdla v podobě tenkých lístečků. Obsahují 85 % mastných kyselin, používají se k ručnímu praní hedvábných, vlněných a jemných tkanin.
Mýdlové prášky jsou směsí mýdla, sody a vodního skla. Používají se pro praní a vyvářku bílého a stálobarevného prádla (např. Timi, Hanka, Toto). .

Jakost mýdel závisí na obsahu mastných kyselin, vody, volných alkálií, sody, plnidel a na pěnivosti.
Vady mýdel dráždivost pokožky, měknutí povrchu, trhliny, praskání a deformace mýdla, vznik skvrn, výkvět solí a cizí pach.



Mýdla se skladují ve vzdušných, větratelných prostorách s relativní vlhkostí 50 až 60 % při teplotě 20 ° C. Balí se do papíru nebo do kartónových krabic, mleté druhy do polyetylenových sáčků.



Prací prostředky
Sortiment pracích prostředků tvoří přípravky mýdlové, mýdlo-saponátové (obsahují mýdlo i saponáty) a syntetické saponáty (bez mýdel).

Saponáty jsou syntetické tenzidy, vyráběné z vyšších alifatických nebo aromatických uhlovodíků, získaných z ropy a dehtu, ze syntetických mastných kyselin, aminů, amidů, nitrilů a dalších látek. Vyrábějí se ze surovin nevhodných pro výživu. Mají mimořádné užitné vlastnosti. Neporušují živočišná vlákna, nejsou citlivé na tvrdou vodu, mají vyšší dispergační schopnost, lepší smáčivost a perou v nižších koncentracích a za nižších teplot než mýdlo. Nevítanými vlastnostmi je značná koroze pracích nádob a negativní vliv na pokožku. Jsou obtížně biologicky odbouratelné, čímž ohrožují životní prostředí. Mnohé záporné vlastnosti syntetických saponátů se dají potlačit přídavnými látkami. Saponáty se rozdělují podle charakteru aktivní skupiny molekuly tenzidu.

Tenzidy mohou být:

ü anionaktivní (alkylsulfáty,alkensulfonany,
alkylbenzensulfonany),
ü kationaktivní,
ü neionogenní (látky bez iontových skupin).

Mnohé funkční vlastnosti mohou být zlepšeny detergenčními přísadami,
- látky zabraňující zpětnému usazení již vyprané špíny na prádlo,
- enzymy které štěpí bílkoviny a tuky,
- komplexony a fosfáty změkčují vodu a
- opticky zjasňující prostředky.

Tkaniny opticky zjasněné jsou pak zářivě bílé. Dalšími přísadami mohou být křemičitany, alkalické uhličitany, perboritany a parfémy. Oblíbené parfémy zvyšují prodejnost výrobků.

Kombinované prací prostředky obsahují mýdla a syntetické tenzidy. Spojují většinu dobrých vlastností obou uvedených látek. Patří sem např. Palmex a Sulfon pro praní běžných tkanin.
Enzymatické přípravky odstraňují skvrny od bílkovin, krve, potu, zbytků jídel a nápojů (Biomat).

Prací prostředky na bázi syntetických tenzidů
Tix (univerzální prací prostředek) a
Azur (vhodný k praní jemných druhů prádla včetně vlny, hedvábí a syntetických tkanin).

Saponáty jsou hlavní součástí čisticích a mycích přípravků používaných na mytí nádobí (např. Pur, Pril) nebo součástí tzv. autokosmetiky (Autošampon). Na trh přicházejí ve formě prášků, past a tekutých koncentrátů.
Prostředků na mytí nádobí je cela řada slouží k očištění nádobí od nečistot a tuku (odmašťovací schopnost je hlavní vlastností). Velice se rozšířila distribuce prostředků na mytí nádobí v podobě koncentrátů (distribuují se v sáčcích i plastových láhvích). Koncentráty mají velice vysokou odmašťovací schopnost a snižuje se tím jejich spotřeba.



Při posuzování jakosti se hodnotí obsah saponátu, volných alkálií, prací, smáčecí a pěnící schopnost, obsah vonných látek, vzhled, konzistence a barva.
Z ekologického hlediska jsou výše hodnocené výrobky bezfosfátové (Persil) nebo se sníženým obsahem fosforečnanů (fosforečnany způsobují eutrofizaci vody).
K balení pracích prostředků se nejčastěji používá papírové kartonáže, polyetylenových sáčků nebo nádob z plastů. Veškeré druhy pracích prostředků se skladují v suchých a chladných skladech.

Nejčastější hmotnosti pracích prostředků:
350g, 400g, 450g, 500g, 600g
2,4 kg
3,6 kg
5,4 kg
hmotnosti jsou i jiné tyto jsou však nejčastější menší váhy jsou balené v krabicích větší balení pak do plastových pytlů s držadlem.

Další prací prostředky a prostředky používané při praní.

Prací prostředky pro kojence např. Mimino, Batole. Tyto prací prostředky musí být kvalitní bez nebezpečných chemikálií. Hodí se i pro osoby se senzitivní pokožkou nebo pro osoby s alergiemi.

Speciální prací prostředky na záclony Bělamin, Sil na záclony.

Změkčovače vody (Žabka, Sil změkčovač vody, Jitro)

Odstraňovače vodního kamene Calgonit apod.

Na poli pracích prostředků se objevují novinky jako například tekuté prací prostředky jako je např. tekutý Ariel či tekutý perwol-balsam na jemné prádlo (existuje i jako klasický prací prostředek na vlnu apod. v sypké formě). Tyto prostředky jsou lépe rozpustné ve vodě. Dále jsou to pak tablety (Vanish TAB’S ,Lanza TAB’S), které se stejně jako tekuté prací prostředky přidávají přímo k pranému prádlu.




Existují i speciální prostředky pro odstraňování agresivní špíny (Vanish v tekuté či sypké formě) a odstraňovače skvrn s rozprašovačem případně sůl na skvrny (Sil sůl na skvrny). Tyto prostředky vynikají hlavně díky enzymům které rozkládají organické nečistoty.

Naprostou novinkou je prací prostředek BOLD, který obsahuje aviváž. Rozbor aviváží následuje.

Na poli pracích prostředků se jistě dočkáme dalších novinek.

Aviváže

Aviváže jsou prostředky používané pro změkčení (případně naškrobení prádla), zjemnění a provonění prádla. Aviváže většinou obsahují látky zlepšující fyzikální a užitné vlastnosti textilií (lanolin apod.). V neposlední řadě aviváže tkaninu chrání.
Vyrábí je mnoho firem a na trhu je mnoho druhů myšleno gramáží, vůní apod.

Tyto aviváže jsem nelezl v drogeriích:

Magical Herbs 1l koncentrát (zelená)
Magical Herbs 1l koncentrát (oranžová)
Lynn aviváž s vůní květin 1l (růžová)
Lynn aviváž s vůní moře 1l (modrá)
UNIPRET škrob za studena rozpustný 120g
Škrob na prádlo BRAMBOROVÝ 250g
Tekutý škrob na záclony a prádlo 1l
Tekutý škrob 3e 500g (bílí)
Tekutý škrob 3e 500g – EXTRA (modrý)
Tekutý škrob 3e 500g – Na záclony (růžový)

Tomík ALPINE
BEAUTY
FRESH
VANILKA všechny 4.2l
Tomík koncentrát 1l na 4l ALPINE
Tomík koncentrát 1l na 4l BEAUTY
Mitia aviváž koncentrát 2l na 8l – Magic Flower
Mitia aviváž koncentrát 2l na 8l – Classic Balsam
Alba efekt 500g
Avanti aviváž 475g
Sen aviváž žlutá koncentrát 1l+30%
Sen aviváž modrá koncentrát 1l+30%
Sen aviváž červená koncentrát 1l+30%
KRONSTAR aviváž koncentrát 1:4 1l
Silan koncentrát 250ml - peach
Silan koncentrát 250ml – blue dream
Silan koncentrát 250ml – balsam
Silan Soft&Easy 750ml
Silan koncentrát 1l, papírový obal - peach
Silan koncentrát 1l, papírový obal – rose
Silan koncentrát 1l, papírový obal – green apple
Silan koncentrát 1l, papírový obal – blue dream
Silan koncentrát 1l, papírový obal – balsam aloe vera
Silan koncentrát 1l, Euro láhev – peach
Silan aviváž 1l, – peach
Silan aviváž 1l, - blue dream
Silan aviváž 1l, - rose
BATOLE – Dětská aviváž 1l
Aviváž Z levandule 500g
Aviváž Z květinová vůně 500g
Aviváž P byliny 500g
Jak je videt asi nejširší výběr je v řadě výrobků Silan.
Jsou i další aviváže mezi které patří Azurit (několik parfemací, gramáží i gramáží koncentrátů) Quanto a další.

Dalšími prostředky odstraňujícími nečistoty jsou čistící a leštící prostředky jako je Cif (tekutý písek atd.). Leštěnky na hladké povrchy a kovové součásti jako jsou mosaz (kliky) nebo Leštěnky a čističe na baterie.

Samostatná kapitola jsou prostředky na odstranění vodního kamene z (koupelnových) baterii, sociálního zařízení, žehliček, kávovarů a čistící prostředky na dřevěné povrchy (nábytek, parkety – Pronto apod.)


Voňavkářské a kosmetické výrobky
Kosmetika se snaží udržovat a pěstovat přirozenou krásu člověka. Dnešní voňavkářské a kosmetické zboží chrání lidský zevnějšek před vlivy prostředí a zpomaluje biologické stárnutí, ovlivňuje zdraví, estetický vzhled a zvýrazňuje osobnost každého jedince.

Voňavkářské výrobky
Základními surovinami jsou přírodní vonné látky, silice, které se získávají z květů, listů či plodů. Nejčastěji se používá silice anýzová, citronová, levandulová, rozmarýnová a tymiánová. Z dalších vonných látek jsou významné vonné suroviny živočišného původu (pižmo, cibet, ambra) a syntetické vonné látky. Je prokázán pozitivní vliv vůně na pocity a nálady člověka. Například levandule, heřmánek a citron uklidňují. Naopak růže, konvalinka, jasmín, karafiát a máta působí povzbudivě. Jednotlivé silice se sestavují v mnohosložkové kompozice směsí vůní.
Vonná kompozice se mísí s etanolem (60 až 90% ) a nechává se zrát několik měsíců. Po této době se filtruje a plní do skleněných lahviček, do kovových obalů anebo do obalů z plastů.
V aerosolovém obalu je roztok voňavky vypuzován přetlakem zkapalněného nebo rozpuštěného hnacího plynu ven z nádoby popřípadě (ekologicky) mechanickým rozprašovačem.
Velmi jemné rozptýlení tekuté látky (aerosolu) ve vzduchu umožňuje pohotové a úsporné použití. Dnes se jako hnacího plynu používá neškodné látky propan-butanu (dříve freonů). Ekologickým krokem je kromě zavedení mechanických rozprašovačů zavedení lahviček s otočnou kuličkou "roll on", která usnadňuje nanášení parfému na pokožku.
Sortiment voňavkářských výrobků zahrnuje tekuté a tuhé přípravky. Tuhé voňavky se vyrábějí v podobě tyčinek umístěných v pouzdrech.

Voňavky jsou koncentrované parfémy získané rozpouštěním 4 až 15 % vonných látek v čistém lihu. Jejich vůně je intenzívní a dlouhotrvající.

Kolínské vody jsou tekuté parfémy obsahující 3 až 5 % vonných látek rozpuštěných ve zředěném lihu. Na obalech je uveden název který vyjadřuje charakter vůně určení pohlaví pro které je kolínská určena. Vůně kolínských vod poměrně rychle vyprchá a je méně intenzívní. Většinou jsou to vůně citrusových plodů a květin, popř. směsi vůní (tzv. fantazie).
Jakost voňavkářského zboží se hodnotí smyslově podle charakteru, intenzity a trvanlivosti vůně, podle barvy a čirostí. Laboratorně se stanovuje obsah vonné kompozice, etanolu a vody.

Kosmetické výrobky

Kosmetické výrobky slouží nejen k pěstění krásy, ale i k ochraně proti kožním chorobám a k odstranění drobných vad.
K jejich výrobě se používá látek přírodních i syntetických, jako jsou alkoholy, etery, estery, drogy, silice, tuky, vosky, barviva a biologicky účinné látky.

Přípravky k pěstění a ošetřování pokožky

Pleťové vody odstraňují zbytky líčidel, drobné nečistoty z ovzduší, kožní maz a pot. Mají také dezinfekční účinky. Obsahují vodu, etanol, rostlinné extrakty, tenzidy a dezinfekční látky.

Pleťová mléka jsou emulzní přípravky s různým obsahem olejové složky. Čisticí mléka obsahují nevstřebatelné minerální oleje. Výživná mléka obsahují rostlinné oleje, kterými se vnášejí do pokožky výživné látky, podporující činnost a obnovu buněk. Kůže je dobře vstřebává.




Pleťové krémy patří k nejrozšířenějším kosmetickým výrobkům. Dnes se vyrábějí emulzní krémy dvojího typu:
ü emulze voda v oleji (mastné krémy),
ü emulze tuku ve vodě (suché a polomastné krémy).

Výživné krémy:
Jejich účinek je založen jednak na speciálních přísadách (hormonech, placentových výtažcích, vitaminech, antistresových látkách). Speciální ochranné krémy chrání pokožku před chemickými škodlivinami (saponáty, kyselinami, hydroxidy, dehtem, škodlivými vlivy těžkých kovů), nebo pokožku regenerují (oblíbené krémy na ruce – ochranné, regenerační).

Pleťové masky obsahují látky s bělícími, stahujícími a výživnými účinky. Účelem je vyčistit, napnout, prokrvit a osvěžit pokožku obličeje a dodat jí výživné látky. Druh pleťové masky se volí podle typu pleti.

Ochranné přípravky ochraňují plet při sportu a rekreaci i při opalování. Opalovací přípravky (krémy, oleje, emulze i spreje) chrání pokožku před účinky ultrafialového záření a před vysušením. Účinnost ultrafialového filtru vyjadřuje ochranný faktor. Pro normální plet má hodnotu 4 až 6, pro citlivou pleť nebo při pobytu na horách či u moře 15 až 20.

Přípravky vlasové kosmetiky
Vlasové šampony jsou kosmetické přípravky sloužící k odstraňování nečistot, povrchové mastnoty a odumřelých buněk z pokožky vlasů a hlavy.
Hlavní složkou jsou saponáty. Přílišné odtučnění vlasů se odstraňuje látkami koloidního charakteru na základě bílkovin. Speciální přísady (bylinné extrakty, vitamín F a vonné kompozice) umožňují rozšířit sortiment tohoto zboží.

Vlasové vody působí preventivně proti vlasovým chorobám, podporují růst vlasů, osvěžují pokožku hlavy a dodávají vlasům tvárlivost. Jsou to v podstatě lihové roztoky účinných látek, většinou získaných z rostlin případně doplněných vitaminy.

Barvy na vlasy. Nejvýznamnější jsou vodné roztoky kombinovaných chemických barviv. Některé druhy probarvují vlas do hloubky a mají dlouhodobý účinek, jiné (např. šamponové přelivy) obarvují povrchovou vrstvu krátkodobě.

Laky na vlasy spolu s tužidly slouží ke ztužení a zvýšení trvanlivosti účesu. Základem jsou syntetické nebo přírodní pryskyřice a zvláčňovadla rozpuštěná v etanolu. Bývají parfémovány.

Preparační vody se používají k trvalému zkadeření vlasů.



Prostředky dekorativní kosmetiky
Do této skupiny patří přípravky, jimiž se barevně upravuje tvář a zakrývají drobné vady pleti. K dennímu líčení se používá pudrů, líčidel na tváře, očních stínů, maskár, rtěnek a laků na nehty.

Pleťové pudry jsou směsi práškovitých složek s vysokou jemností částeček. Hlavními složkami je mastek, uhličitan vápenatý a hořečnatý, zinková běloba, kaolín, zdravotně nezávadné barvivo a vhodný parfém. Mohou být v prášku, krému nebo kompaktním stavu.

Barevné krémy (make ups) se vyrábějí pro různé typy a barvy pleti.
Transparentní make up je velmi lehký, průsvitný emulzní krém, vhodný pro líčení mladé čisté pleti a pro ženy s normální pletí.
Make up fluidní má konzistenci krému a je určen pletím normálním a suchým.
Make up krycí je hustý krém, kterým je možné zakryt různé nedostatky pleti a některé defekty.

Líčidla na tváře přibarvují pleť tváře a vytvářejí dojem přirozené svěžesti, mladé, zdravé pleti. Vyrábějí se v odstínech červené barvy jako mastná, emulzní nebo suchá.

Oční stíny jsou líčidla na partie kolem očí. Na trh se dodávají podobně jako líčidla na tváře.

Líčidla na řasy (maskára) slouží k líčení řas a obočí. Na trh přicházejí v různých barvách. Základem je směs mýdla, vosků, oleje a pigmentu.

Oční linky zdůrazňují tvar a velikost očí.

Rtěnky mají za úkol obarvení a úpravu tvaru rtů. Vyrábějí se v široké paletě odstínů. Nesnímatelné rtěnky probarvují sliznici rtů (nebezpečí podráždění). Snímatelné rtěnky obsahují neškodné suroviny, nános se však brzy setře. Jako suroviny slouží oleje, vazelína, vosky, vyšší alkoholy, barviva, pigmenty, vonné a chuťové látky.

Laky na nehty se vyrábějí v různých barevných odstínech. Základem je roztok esterů celulózy v organických rozpouštědlech, zvláčňovadla dodávající pružnost, lesk a přilnavost lakové vrstvě a barviva nebo barevné pigmenty dodávající módní barevný tón. Rozdělují se na čiré a krycí.

Odlakovače obsahují směs organických rozpouštědel a ředidel s přísadou oleje, který zabraňuje lámání nehtů. Laky a odlakovače jsou hořlaviny I. třídy.


Přípravky k ošetřování zubů a dutiny ústní
Zubní pasty čistí povrch zubů, odstraňují zubní kámen a dezinfikují ústní dutinu. Mají deodorační účinky. Základ tvoří stabilizátory, baktericidní látky, rostlinné výtažky, aromatické a chufové přísady a fluoridy.

Ústní vody doplňují čistící účinek zubních past, odstraňují zápach z úst a příjemně parfemují dech. Obsahují přísady antiseptické, protizánětlivé, látky se stahujícími účinky a látky aromatické.

Existují speciální zubní pasty a vody proti paradentose Lakalut activ, Stoma Paradentol. Tyto pasty mají stahující účinek na dásně.

Dále jsou to speciální zubní pasty s bělícím účinkem. Tyto obsahují abrazivní částečky( pomáhají odstranit nečistoty), a bělící látky. Nedoporučuje se používat neustále (je doporučeno tyto zubní pasty kombinovat s obyčejnou zubní pastou).

Po revoluci k nám přišla móda dentálních nití, které se snadno přenášejí. Dentální nit je vlastně silonový provázek na kterém jsou nalepeny malé částečky látky podobné uschlé zubní pastě (tato látka v podstatě zubní pastu nahrazuje).

Z oblasti ústní hygieny jsou na trhu ještě spreje chránící před pachem z úst.

Přípravky proti kosmetickým anomáliím

Depilační přípravky slouží k odstranění chloupků. Porušuje se jimi vlasový stonek, a to v místě, kde opouští kůži. Jsou založeny buď na sulfidech alkalických zemin, nebo na tioglykolátu vápenatém. Depilátoria neodstraňují chloupky trvale.


Dezodorační přípravky zamezují tvorbu potních výměšků, brání jejich rozkladu a snižují zápach silnějšími vonnými látkami. Účinnými složkami jsou hlinité soli, baktericidní látky (Septonex). Vyrábějí se jako zásypy, emulze nebo spreje. K této skupině patří přípravky určené k ošetřování nohou a masážní přípravky.

Pánská kosmetika

Holicí mýdla se vyrábějí jako draselná mýdla z kokosového oleje, čistého loje, stearinu, konzervačních přísad a vonných látek. Snadno se napěňují a vytvářejí hustou pěnu změkčující vous. Na trhu je nalezneme ve formě roubíku nebo jsou plněna do kelímků.
Holicí krémy jsou pěnivé a nepěnivé. Mají podobné složení jako holicí mýdla, změkčují vous a usnadňují holení.
Holicí pěny se dodávají v aerosolovém balení. Nanášejí se na vlhkou pokožku rukou.

Voda před holením, napřimuje vousy a tukové kluzné látky umožňují, aby elektrický strojek hladce klouzal po pokožce.

Voda po holení dezinfikuje, osvěžuje pokožku, doplňuje tukové látky, má protizánětlivé (antiseptické) a stahující (adstringentní) účinky. Podobné účinky mají krémy, emulze a želé po holení. Stahujících účinků využíváme i u kamenců.

Holící strojky (Astra, Gilette, Willkinson). Jde o slisovaný plast do kterého je zasazen bořit (popřípadě několik břitů, někdy je umístění břitů pohyblivé). Břity mou být vyměnitelné (strojek se může kdykoliv doplnit ostrými břity) nebo nevyměnitelné (tzv. jednorázovka – strojek na jedno popřípadě několik dalších použití). Břity mohou být chráněny mřížkou.

Kosmetika i holící strojky se prodávají i v provedení pro ženy. Toto provedení kosmetiky i strojků vychází z odlišné anatomie mužů a žen, případně je přizpůsobeno jinému využívání.

Dětské kosmetické přípravky
Tyto přípravky se vyrábějí ze surovin, na jejichž zdravotní nezávadnost jsou kladeny vysoké požadavky. Nesmějí dráždit pokožku a sliznice. Obsahují účinné látky, které prospívají dětské pleti a chrání ji. Patří sem mycí a koupelové přípravky, oleje, zásypy, krémy a tekuté emulze, vlasové šampony a zubní pasty.

Balení a skladování voňavkářských a kosmetických výrobků
Obal musí plnit jak funkci ochrannou, tak funkci estetickou a reklamní. Jako obalový materiál se používá především sklo, porcelán a kovy. Plasty mají bohaté uplatnění ve formě lahviček, kelímků, tub, víček a zátek.

Pro skladování voňavkářského a kosmetického zboží je třeba zajistit čisté, tmavé, suché a chladné místnosti.

Voňavkářské zboží se skladuje v dobře uzavřených obalech při teplotách 5 až 25 ° C. Kosmetické emulzní přípravky musí být chráněny před nízkými teplotami. Nejvhodnější skladovací teplotou je 8 °C až 25 °C.












Nátěrové hmoty
Nátěrové hmoty jsou výrobky, které po nanesení v kapalném nebo těstovitém stavu zanechávají po zaschnutí pevný a souvislý povlak nátěrový film. Nátěr se může skládat z jedné nebo více vrstev Nátěrové hmoty slouží k ochraně výrobků, prodlužují jejich životnost, dotvářejí vzhled a estetickou působivost a tím zvyšují prodejnost výrobků.


Suroviny pro výrobu nátěrových hmot
Filmotvorné složky - tvoří podstatu nátěrového filmu. Patří sem tuhnoucí a polotuhnoucí oleje, syntetické a přírodní pryskyřice, deriváty celulózy a kaučuku, asfalty a smoly

Pigmenty tvoří barevný odstín nátěru. Jsou ve formě jemně rozemletých nerozpustných barevných látek. Dělíme je na přírodní a syntetické sloučeniny, kovové prášky a světélkující luminofory.

Přírodní (zemité) hlinky jsou různě zbarvené, dobývají se hornicky a mechanicky se zušlechťují (tříděním, plavením, sušením a mletím).

Umělé anorganické pigmenty se vyrábějí chemickými pochody (např. srážením, kalcinací nebo oxidací suroviny).


Umělé organické pigmenty se připravují podvojnou reakcí mezi organickým ve vodě rozpustným barvivem a anorganickou solí.

Plnidla upravují technologické vlastnosti nátěrových hmot (barev a tmelů). Jako plnidel se používá např. křída, mastek a těživec.

Organická barviva dodávají barevný odstín k zabarvení bílých pigmentů nebo laků.

Rozpouštědla tvoří těkavé organické kapaliny (toluen, benzen, terpentýn a alkoholy). Jsou hořlavá a škodí zdraví.

Ředidla se používají k úpravě konzistence nátěrových hmot před použitím. Tvoří je směs organických rozpouštědel.
Kromě hlavních složek obsahují nátěrové hmoty přísady upravující jejich vlastnosti. Například sikativy (sušidla) urychlují schnutí olejových nátěrů a zvláčňovadla zlepšují pružnost a tažnost nátěrového filmu.




Nátěrové hmoty podle nátěrového filmu
Transparentní nátěrové hmoty (laky, fermeže, emulze) vytvářejí průhledné nebo průsvitné vrstvy.

Pigmentové nátěrové hmoty (emaily, nátěrové barvy, tmely) vytvářejí neprůsvitný nátěr, od emailu ke tmelům se zvyšuje obsah pigmentů a plnidel.

Nátěrové hmoty podle pořadí nanášení
Nejdříve se nanášejí nátěrové hmoty napouštěcí, pak základní, vyrovnávací, podkladové a nakonec vrchní, které tvoří poslední vrstvu.

Nátěrové hmoty podle obchodního označení
Zavedené označení nátěrových hmot začíná počátečním písmenem základní suroviny výrobku:
A - asfaltové nátěrové hmoty
B - bezrozpouštědlové nátěrové hmoty
C - celulózové nátěrové hmoty

H - chlórkaučukové nátěrové hmoty
K - silikonové nátěrové hmoty
L - lihové nátěrové hmoty
O - olejové nátěrové hmoty
S - syntetické nátěrové hmoty
U - polyuretanové nátěrové hmoty
V - vodové a disperzní nátěrové hmoty
P - pomocné přípravky

Za písmenem se vždy uvádí čtyřmístné číslo. První číslice udává druh nátěrové hmoty:
1000 - fermeže nebo transparentní obarvené laky
2000 - nátěrové hmoty pigmentované
3000 - pasty
5000 - tmely
6000 - ředidla
8000 - pomocné přípravky
Za tímto číslem je uveden název nátěrové hmoty (např. O 1000 fermež napouštěcí).

Olejové nátěrové hmoty

Fermeže jsou rostlinné tupnoucí oleje, v nichž bylo tuhnutí upraveno oxidací vzduchem a přidáním sušidel. Čisté fermeže se vyrábějí pouze z tupnoucích olejů a sušidel. Napouštěcí fermeže obsahují ještě rozpouštědlo. Slouží k napouštění dřeva, betonu, sádry, omítky nebo jako podklad pro další nátěry.




Fermežové emaily a barvy se vyrábějí třením pigmentů a plnidel v roztoku tuhnoucích olejů mezi válci. Emaily obsahují i pryskyřice. Používají se na vrchní lesklé nátěry.
Fermežové barvy se používají na podkladové antikorozní nátěry. Pigment je nositelem antikorozních vlastností, filmotvornou složkou je tupnoucí olej.

Olejové laky obsahují kromě pryskyřice tupnoucí oleje. Používají se ke zhotovení bezbarvých lesklých venkovních nátěrů na dřevo i kov.

Lihové nátěrové hmoty
Tyto nátěrové hmoty vznikají rozpouštěním pryskyřic (šelaku, kalafuny, syntetických pryskyřic) v lihu.


- Lihové laky se používají na nábytek a na dřevěné, kovové a papírové předměty.
- Lihové emaily tvoří jemně třená směs pigmentů a plnidel v lihovém laku. Jsou určeny k povrchové úpravě dřeva a kovů, kde se vyžaduje barevný lesklý a rychle zasýchaný nátěr.
Lihové laky a emaily se nehodí tam, kde budou vystaveny vlivům povětrnosti a vyšší teplotě.
Celulózové nátěrové hmoty
Jsou to roztoky nitrocelulózy a zvláčňovadel v organických rozpouštědlech. Celulózové laky se používají k lakování dřeva,. Okamžitě zasychají a snadno se leští.
Nátěrové hmoty chlórkaučukové
Obohacují sortiment svojí nehořlavostí a odolností proti chemickým látkám v kovových a betonových nádržích.
Asfaltové nátěrové hmoty
Používají se jako laky k ochranným nátěrům kovových předmětů, cihlových a betonových podkladů.

Nátěrové hmoty latexové
Mají filmotvornou složku z polyvinylacetátů (PVAc) nebo polyvinylakrylátů. Jejich velkou předností je nehořlavost, rychlé zasýchání, trvanlivost a ředitelnost vodou. Jsou určeny k nátěru všech savých podkladů. K vyrovnání nerovností slouží latexové tmely.

Nátěrové hmoty syntetické
Vznikají jako roztoky syntetických pryskyřic v organických rozpouštědlech s přísadou sušidel. Používají se pryskyřice alkydové, fenolické i polymerátové. Vyrábějí se jako laky pro vnitřní a vnější použití, jako emaily pro vrchní nátěry a jako barvy pro antikorozní nátěry.



Barva tixotropní tvoří soudržný gel (rosol), který se dobře slévá a nerozstřikuje se. Používá se např. na dveřní rámy, spodní díly karoserie vozidel. Nanáší se výhradně štětcem. Zaschlý nátěr odolává vlhku, vodě, benzínu, naftě a olejům.


Přípravky na malování interiérů
Obchod nabízí hotové mateřské hlinky pro okamžité použití k nátěrům stěn. Vyrábějí se jako směsi anorganických plnidel (hlinek, kaolínu a křídy) a pigmentů s pojivy (klih). Pojivo se musí dokonale rozpouštět ve studené vodě. Před použitím se hlinky nechají nabobtnat a kašovitá hmota se ředí vodou. Přibarvování se provádí práškovými pigmenty, tónovacími pastami nebo tekutými mateřskými barvami. K válečkování a linkování se používají mateřské lesky.
Nanášení nátěrových hmot se provádí nejčastěji štětcem případně válečkem a stříkáním stlačeným vzduchem.
Balení a skladování nátěrových hmot
K balení se používá plechových krabic z bílého plechu nebo plechových konví, pro velká množství jsou vhodné železné sudy. Pro drobné opravy je mezi spotřebiteli oblíbené malé aerosolové balení. Nátěrové hmoty se skladují v suchých a dobře větratelných místnostech při teplotách od 5 do 25 °C. Větší množství nátěrových hmot se skladuje v polootevřených skladech. Protože se jedná o snadno hořlavé látky, musí být dodržovány zvláštní předpisy protipožární ochrany.

Mezi drogistické zboží patří i jedy (např. jed na krysy) a některé chemikálie (např. Hydroxid Sodný, různé kyseliny a soli), dezinfekční prostředky většinou na bázi chloru (SAVO apod.), hnojiva, speciální přípravky na odstranění plísní a hub, a speciální přípravky pro suché WC (enzymy apod.). Avšak o tomto zboží jsem nezískal potřebné informace v ucházející podobě (kvalitě) takže jsem je zde jen zkratkovitě vyjmenoval.




Zdroje: Zbožíznalství pro obchodní akademie a ostatní střední školy
Fortuna 1999 Druhé upravené vydání

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT